Schokkend nieuws over chemische bestrijdingsmiddelen


Share Button

Schokkend nieuws over chemische bestrijdingsmiddelen

Wordt dit bericht niet goed weergegeven? Klik dan hier

Beste foodwatcher,

Het is je in al het verkiezingsgeweld van de afgelopen dagen misschien ontgaan, maar deze week was er schokkend nieuws over de mogelijke gevolgen van het wereldwijde gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. In een nieuw rapport komen onderzoekers van de Verenigde Naties (VN) tot de afschuwelijke conclusie dat jaarlijks circa 200.000 mensen overlijden aan een acute vergiftiging door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. De slachtoffers vallen vooral in ontwikkelingslanden, maar ook zijn er grote zorgen over kwetsbare groepen in rijkere landen, zoals kinderen en zwangere vrouwen, waar blootstelling aan zeer kleine doseringen chemicaliën al ingrijpende effecten kan hebben op de ontwikkeling van het kind. Dat is schokkend, maar minstens zo erg is het feit dat ondanks deze cijfers er nauwelijks maatregelen worden genomen om mensen te beschermen.

Schokkende conclusies
In een nieuw rapport van de VN staat dat er jaarlijks circa 200.000 mensen overlijden aan een acute vergiftiging door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Teken tegen glyfosaat

 

Chemiebedrijven bepalen de wet

De reden dat maatregelen uitblijven is volgens de onderzoekers van de VN duidelijk; grote chemiereuzen als Monsanto, Bayer en Syngenta frustreren effectieve maatregelen dankzij een onethische lobby, het ondermijnen van onafhankelijke wetenschap en een zeer agressieve marketing van hun producten en diensten. De VN stelt dat preventieve maatregelen op basis van het voorzorgsbeginsel hard nodig zijn om de problemen op te lossen. Daar zijn wij het bij foodwatch helemaal mee eens.

Lees hier het volledige artikel over het rapport van de VN