De LAATSTE dag van het contante geld is er spoediger dan dat u denkt


Share Button

Met dank aan: Beatrice Schokkaert

Het Contant geld verdwijnt rap

  

Opmerking redactie vooraf: Wij Worden Wakker raad iedereen aan zoveel mogelijk en zo lang mogelijk contant te blijven betalen.


De meeste mensen denken aan een contant-vrije samenleving als iets dat ver weg is in de verre toekomst. Helaas is dat eenvoudigweg niet het geval. De waarheid is dat een contant-vrije samenleving veel dichter is dan de meeste mensen zich ooit durven voorstellen. De overgang naar een contant-vrije samenleving wordt grotendeels vrijwillig gedaan. Vandaag de dag wordt slechts 7 procent van alle transacties in de Verenigde Staten met contant geld gedaan, en de meeste van die transacties gaan over zeer kleine geldbedragen. Denk er eens even over. Waar gebruik je nog contant geld tegenwoordig? Als je een hamburger of iets op een rommelmarkt koopt zul je nog contant betalen, maar voor elke middelgrote of grote transactie zal de overgrote meerderheid van de mensen een andere vorm van betaling gebruiken. Ons financieel systeem is drastisch aan het veranderen en contant geld is hard op weg om iets van het verleden te worden. We leven in een digitale wereld en nationale overheden en grote banken stimuleren beiden de terugtrekking van bankbiljetten en munten. Maar wat zou een contant-vrije samenleving voor onze toekomst betekenen? Zijn er gevaren verbonden voor een dergelijk systeem? Dat zijn heel belangrijke vragen, maar meestal worden beide zijden van de medaille niet evenwichtig gepresenteerd in de heersende media. In plaats daarvan neigen de meeste heersende nieuwsartikelen naar het verbannen van contant geld en praten ze over hoe geweldig de digitale valuta is. Een recent CBS nieuwsbericht verklaard bijvoorbeeld dat we binnenkort misschien niet langer “dat haveloze dollarbiljet” nodig hebben en dat het “bankbiljet er binnenkort geweest is” …

Het is waarvoor de portemonnee werd uitgevonden, om contant geld mee te nemen. Er was tenslotte een tijd dat we overal waar we heen gingen contanten nodig hadden, van tankstations tot betaaltelefoons. Zelfs de tandenfee werkte enkel met contanten.

Maar geld is niet alleen maar fysiek. Het is niet alleen de centen in je spaarvarken of dat haveloze dollarbiljet. Geld is ook digitaal – het zijn nullen en enen in een computer opgeslagen, dat sommige economisten doet voorspellen dat het ouderwetse bankbiljet binnenkort er geweest is. “Er zal een tijd komen – ik weet niet wanneer, ik dan je geen datum geven – dat fysiek geld gewoon ophoudt met bestaan”, zegt econoom Robert Reich.

Zullen we dus in de nabije toekomst een volledig contant-vrije samenleving zien? Natuurlijk niet. Het zou enorm onpopulair zijn voor de regeringen van de wereld om een dergelijk systeem in één keer op te dringen. In plaats daarvan stellen de grote banken en regeringen van de geïndustrialiseerde wereld alles in het werk om ons zover te krijgen om op vrijwillige basis over te stappen naar een dergelijk systeem. Zodra 98 of 99 procent van alle transacties niet langer contant geld vragen, zal het verwijderen van de overblijvende 1 of 2 procent alleen maar normaal lijken. De grote banken willen een contant-vrije samenleving omdat het veel winstgevender voor hen is. De grote banken verdienen miljarden Dollars aan kosten van debetkaarten en ze maken absoluut enorme winsten met kredietkaarten. Maar wanneer mensen contant geld gebruiken verdienen de banken niets. Dus uiteraard dat de grote banken en de grote kredietkaartbedrijven grote cheerleaders zijn voor een contant-vrije samenleving. De meeste regeringen over de hele wereld staan ook te popelen om over te gaan naar een contant-vrije samenleving en wel om de volgende redenen …

  • Contant geld is duur om te printen, te inspecteren, te verplaatsen, op te slaan en te beschermen.
  • Namaak zal altijd een probleem zijn zolang papieren geldbiljetten bestaan.
  • Contant geld heeft de voorkeur bij criminelen omdat het geen papieren spoor nalaat. Het elimineren van contant geld zou het veel moeilijker maken voor drugsdealers, prostituees en andere criminelen om zaken te doen.
  • Bovenal zou een contant-vrije samenleving regeringen meer controle geven. Regeringen zouden in staat zijn om vrijwel alle transacties te volgen en zouden ook in staat zijn om de naleving van de belastingwetgeving veel meer op de voet te kunnen controleren.

Als je de hierboven genoemde factoren begrijpt, wordt het gemakkelijker om te begrijpen waarom het gebruik van contant geld steeds meer gedemoniseerd wordt. Regeringen over de hele wereld bekijken het gebruik van contant geld steeds meer in een negatief daglicht. Het is zelfs zo dat volgens de Amerikaanse overheid in sommige omstandigheden betalingen met contant geld nu aanzien wordt als “verdachte activiteit” die gemeld moeten worden aan de autoriteiten. Deze minachting van contant geld is ook heel sterk gegroeid in de financiële wereld. Het volgende komt uit een recent artikel uit Slate

David Birch, een directeur bij Consult Hyperion, een firma die gespecialiseerd is in electronische betalingen, zegt dat een verschuiving naar digitale valuta deze verborgen kosten zou afknippen. In de ideale wereld van Birch zouden betalingen met contant geld aanzien worden als rijden onder invloed – iets dat we minder en minder doen naarmate meer en meer mensen de negatieve sociale gevolgen ervan begrijpen. “We proberen industrieel-tijdperk geld te gebruiken om de handel te ondersteunen in een post-industrieel tijdperk. Dat werkt gewoon niet”, zegt hij. “Vroeg of laat zullen de tectonische platen verschuiven en dan zul je jezelf heel snel in deze nieuwe omgeving vinden waarin als je iemand vraagt om je contant te betalen, je gewoon zult aannemen dat ze een prostituee of een Somalische piraat zijn.”

Zie je wat er aan het gebeuren is? Simpelweg het gebruik van contant geld is genoeg om je deze dagen te brandmerken als een potentiële misdadiger. Vele mensen zullen bang zijn om contant geld te gebruiken gewoonweg door het stigma dat er steeds meer aan verbonden wordt. Dit is een trend die niet alleen plaatsvindt in de Verenigde Staten. Feitelijk zijn vele andere landen veel verder op weg naar een contant-vrije samenleving dan wij. In Canada zijn ze op zoek naar manieren om zelfs munten te elimineren zodat mensen alternatieve vormen van betaling kunnen gebruiken voor al hun transacties…

De Royal Canadian Mint kijkt ook naar de toekomst met de MintChip, een nieuw product die een digitale vervanger kan zijn voor munten.

In Zweden is nog slechts ongeveer 3 procent van alle transacties met contant geld. Het volgende is afkomstig uit een recent artikel uit de Washington Post

In de meeste Zweedse steden accepteren openbare bussen geen contant geld, tickets worden vooraf betaald of aangekocht met een SMS-bericht van een mobiele telefoon. Een klein maar groeiend aantal bedrijven accepteren enkel kaarten, en sommige bankkantoren – die geld verdienen met electronische transacties – zijn helemaal gestopt met het gebruik van contant geld.

“Er zijn steden waar het helemaal niet meer mogelijk is om een bank binnen te stappen en contant geld te gebruiken,” klaagt Curt Persson, voorzitter van de Zweedse Nationale Gepensioneerden Organisatie.

In Italië zijn alle zeer grote contante transacties verboden. Eerder was de limiet voor het gebruik van contant geld in een transactie terug gebracht tot het equivalent van slechts een paar duizend Dollar. Maar in december stelde minister-president Mario Monti een nieuwe limiet van ongeveer 1300 Dollar voor voor contante transacties. En dat is de manier waarop vele regeringen zullen overgaan naar een contant-vrije samenleving. Ze zullen een plafond zetten en zullen ze het meer en meer laten zakken.

Maar is een contant-vrije samenleving echt veilig? Natuurlijk niet. Bankrekeningen kunnen worden gehackt. Kredietkaarten en debetkaarten kunnen worden gestolen. Identiteitsdiefstal stijgt wereldwijd. Dus zijn bedrijven over de hele planeet koortsachtig werkende om al deze contant-vrije systemen veel veiliger te maken. In de toekomst is het onvermijdelijk dat nationale overheden en grote financiële instellingen ons allemaal willen doen overgaan naar biometrische identiteitscontrolesystemen om de misdaad in het financiële systeem te bestrijden. Vele van deze biometrische identiteitssystemen worden zeer vergevorderd. Kijk zo bijvoorbeeld maar eens naar wat IBM heeft ontwikkeld. Het volgende komt uit een recent IBM persbericht

Je zult niet langer meerdere paswoorden voor verschillende logins moeten aanmaken, bijhouden of onthouden. Stel je voor dat je in staat zult zijn om naar een pinautomaat/bancontact te gaan en veilig geld afhaalt door simpelweg je naam te zeggen of door in een kleine sensor te kijken die de unieke patronen in het netvlies van je oog erkent. Of door hetzelfde te doen je jouw saldo kunt bekijken op je mobiele telefoon of tablet. Elke persoon heeft een unieke biologische identiteit en achter dat alles zitten gegevens. Biometrische gegevens – gezichtsbepalingen, netvliesscans en spraakbestanden – zullen worden samengesteld door middel van software om je DNA-unieke online paswoord op te bouwen. Slimmere systemen, genaamd multi-factor biometrie, zullen in staat zijn om deze informatie te gebruiken in real-time om ervoor te zorgen dat wanneer iemand probeert om toegang te krijgen tot jouw informatie, het overeenstemt met jouw unieke biometrische profiel en de poging wordt toegestaan.

Ben je er klaar voor? Het komt eraan. Als je in de toekomst geen afstand doet van je biometrische identiteitsinformatie kun je worden uitgesloten uit het hele financiële systeem. Een andere methode die gebruikt kan worden om de financiële identificatie veiliger te maken is het gebruik van implanteerbare RFID microchips. Ja, er is veel weerstand tegen dit idee, maar het feit is dat het gebruik van RFID-chips bij dieren en bij mensen snel rondverteld wordt. Sommige steden in de VS hebben het implanteren van microchips al verplicht voor alle katten en honden zodat ze kunnen worden gevolgd. Overal in de Verenigde Staten worden werknemers verplicht om badges te dragen die RFID-chips bevatten en in sommige gevallen vragen werkgevers aan hun werknemers om een RFID-chip in hun lichaam te injecteren. Steeds vaker worden RFID-chips geïmplanteerd in de bovenarm van patiënten die de ziekte van Alzheimer hebben. Het idee is dat dit gezondheidswerkers helpt om Alzheimer-patiënten die de weg kwijt zijn te volgen. In sommige landen worden microchips nu daadwerkelijk in schooluniformen ingezet om ervoor te zorgen dat studenten niet nalaten naar school te gaan.

Kan je zien waar dit alles heengaat? Sommige bedrijven ontwikkelen zelfs RFID-technologieën die geen injectie vragen. Een bedrijf met de naam Somark heeft een chipvrije RFID-inkt ontwikkeld die direct op de huid van een dier of mens wordt aangebracht. Deze “RFID-tatoeages” worden in ongeveer 10 seconden aangebracht met behulp van micro-naalden en een herbruikbare applicator en kunnen gelezen worden door een RFID-lezer tot op maximaal 1,22 meter afstand. Zou jij een “RFID-tatoeage” toestaan als de overheid of je bank erom vraagt? Sommige mensen zijn wezenlijk heel enthousiast over deze nieuwe technologieën. Een columnist met de naam Don Tennant schreef bijvoorbeeld een artikel met de titel “Chip Me – Alsjeblief!” waarin hij zijn ongebreidelde enthousiasme uitsprak voor een implanteerbare microchip die al zijn medische informatie bevat …

“Al wat ik kan zeggen is dat ik de eerste persoon zou zijn die in de rij staat voor een implantaat.”

Maar zijn er reële gevaren in het gaan naar een systeem dat volledig digitaal is? Bijvoorbeeld, wat als een verwoestende EMP-aanval ons electriciteitsnet en de meeste van onze computers van kust tot kust uitvegen? Hoe zouden we kunnen blijven functioneren? Helaas denken de meeste mensen niet na over dat soort dingen. Onze wereld veranderd sneller dan ooit tevoren en we zouden rekening moeten houden met waar deze veranderingen ons naartoe nemen. Het is niet omdat onze technologie zich ontwikkelt, dat onze wereld een betere plek wordt. Er zijn miljoenen Amerikanen die absoluut niets te maken willen hebben met biometrische identiteitssystemen of RFID-implantaten. Maar de heersende media blijft verkondigen dat niets de veranderingen die op til zijn kunnen stoppen. Een recent CBS nieuwsartikel gaf de volgende verklaring …

“De meeste mensen zijn het erover eens dat een contant-vrije samenleving niet alleen onvermijdelijk is, voor de meesten van ons is ze hier al.”

 

Ja, een contant-vrije samenleving komt eraan. Ben jij er klaar voor?

Bron: http://theeconomiccollapseblog.com/archives/a-cashless-society-may-be-closer-than-most-people-would-ever-dare-to-imagine

Vertaald door ‘t Vertalers-collectief

http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=M5&s=M11&ss=P1622&l=NL