Samen staan we sterk het is nu of nooit: deel dit bericht!
BY
 
 

Als het aan de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb ligt, moet Nederland mensen die naar Syrië willen gaan voor de jihad niet tegenhouden. “Wil je naar Syrië? Ga maar!”

Aboutaleb zegt in een interview met het AD dat het nemen van maatregelen om Syriëgangers tegen te houden, zo goed als onmogelijk is. “De vraag is: wie zijn die mensen die gaan? Waarom maken ze die stap? Omdat ze gediscrimineerd worden? Werkloos zijn? Uitgekotst door de samenleving? Dat haal ik nergens uit.”

Aboutaleb zegt eerlijk dat hij niet weet wat Rotterdamse jongeren drijft om naar het kalifaat van ISIS (IS) te vertrekken. Vaak worden excuses bedacht voor jihadisten; ze zouden niet worden geaccepteerd, of niet kunnen meedraaien in de Nederlandse samenleving.

‘Hoofd kun je niet resetten’
De burgemeester ziet vooral het beeld van ‘mensen die gedreven worden door het ideaal van willen leven in een land waar het woord van God verheven is tot wet’. “Een territorium dat is vrijgemaakt van alle andere afgoderij in hun ogen en alles wat niet in hun interpretatie van de schriften past. Een gebied dat is schoongemaakt, oneerbiedig gezegd.”

Volgens Aboutaleb kun je het ideaal waarnaar deze mensen willen leven ‘niet bijsturen door iemand een baan te geven of door andere wetgeving te maken’. “Dat is een wereldbeeld dat iemand in zijn hoofd heeft en dat hoofd kun je niet resetten.”

‘Het ideaal waarnaar deze mensen willen leven, kun je niet bijsturen door iemand een baan te geven of door andere wetgeving te maken. Dat is een wereldbeeld dat iemand in zijn hoofd heeft en dat hoofd kun je niet resetten.’

“Voor de mensen die voor zichzelf hebben uitgemaakt: dit is mijn beeld, die houden we niet tegen. Ik wil ze ook niet tegenhouden. Als iemand deze samenleving verdorven vindt, ga! Ga maar. Maar dan is er ook geen weg meer terug. Lever dan je paspoort in en neem het risico dat er bommen op je vallen.”

De PvdA’er geeft toe dat zijn opvatting hierover botst met die van de Nederlandse regering. Het kabinet wil juist voorkomen dat mensen uitreizen naar conflictgebieden om zich aan te sluiten bij gewelddadige jihadistische groeperingen zoals IS.

 

Woorden Cameron
Eerder deze maand zei de Britse premier David Cameron iets soortgelijks. Hij wil voorkomen dat Britse jihadisten die vechten in Syrië, terug kunnen keren naar Groot-Brittannië. Hij wil ze twee jaar lang de toegang ontzeggen. Zijn argument is dat dan de kans op een aanslag op Britse bodem kleiner wordt.​

In de Nederlandse politiek is bekend dat de PVV mensen die sympathie vertonen met terreur, het land uit wil zetten. “Deze jongeren horen in ons land niet thuis en moeten snel ophoepelen”, zo valt er op de site van de PVV het volgende staat te lezen